Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírfigyelő

Szkeptikus látnivalók a Szigeten

E-mail

Az idei Szigeten is lesznek látnivalók a józan ész képviselői számára is - a Civil Szigeten mindenképp.

Augusztus 13-14-én a 42. sátorban a Történelemtanárok Egylete a vendéglátó, programjukról itt olvashatunk. Az egyletről fontos tudni, hogy többek között a tényleg blogot üzemeltetik, amelynek írásaira a Hírfigyelőben is többször utaltunk. Augusztus 14-én a Szkeptikus Társaság egyik tagja, Pálfi Zoltán lesz a vendég, elsősorban az ókorral és a magyar őstörténettel, magyar rokonsággal kapcsolatos téveszmékről beszélget vele Lőrincz László.

Augusztus 15-17. között a 10. sátorban a Szkeptikus társaság fogadja az érdeklődőket, igen változatos műsorral. Újra lesz a 2010-ben nagy sikert aratott homeopata sörkészítés, járványszimuláció, ismét láthatjuk működés közben a Hérón-szökőkutat, tervezünk kártyás járványszimulációt, és a hagyományos tesztek mellett újabbakkal és aktualizálttal is készültünk.

Bővebben...
 

Újabb per tudományos vita helyett

E-mail

Beperelték az Science-Based Medicine (SBM) blogot és egyik szerkesztőjét, a neves szkeptikust, praktizáló neurológust Dr. Steven Novellát. Dr. Novella itt ír az esetről: Another Lawsuit To Suppress Legitimate Criticism – This Time SBM. A téma az Etanercept (enbrel) nevű szer egyre szélesebb körű felhasználása, amelyet elsősorban egy Dr. Edward Tobinick nevű orvos támogat.

Bővebben...
 

Tragikus végű cikk-visszavonás

E-mail

Az év elején két cikk is megjelent japán kutatóktól a Nature-ben arról, hogy egyszerű savas stessz-kezelés hatására kifejlett egérből származó sejeteket pluripotens őssejtekké lehet alakítani. A két cikkel kapcsolatban sok kritika fogalmazódott meg és felmerült az adatok manipulációjának, de legalábbis a pongyola kísérletezésnek az erős gyanúja.

Bővebben...
 

Hőségriadó avagy hűsítő mítoszok

E-mail

Itt a kánikula, itt vannak a hőségriadók - és velük együtt a szokásos jótanácsok arra, hogy mire vigyázzunk és hogyan hűtsük le magunkat.

Mindenki tudja, hogy nem lehetőleg árnyékba kell vonulni, sok folyadékot kell fogyasztani, vigyázni kell az UV sugárzással. Ugyanakkor azt is nagyon sokan tudni vélik, hogy hideg vizet/hűsítőt kell inni, hideg vízben kell lezuhanyozni, a leégés ellen árnyékba kell vonulni és így tovább.

Az alábbi cikkben e mítoszoknak eredtek a nyomába:

Hogyan ne hűtsük magunkat a hőségben?

Facebook
vitaterep

 

Hazug termékhirdetések

E-mail

"5 hét alatt 50 kg fogyás!" "A masszázságy minden gerincproblémáját megszünteti!" "A mágneses karkötő viselése helyreállítja testi-lelki egyensúlyát!" A Süsü, a sárkány hírhedt sárkányfűárusának méltó utódaival nap mint nap találkozhatunk az elektronikus és nyomtatott médiában, valamint a postaládáinkba beszórt hirdetmények tömegein. Szerencsére ezekben a termékhirdetésekben rendre előfordulnak olyan tipikus állítások,  melyek egyből óvatosságra késztethetik az olvasókat.

E termékfajták egyik leggyakoribb célcsoportját a fogyni vágyók jelentik (a diétás módszerekkel a Hírfigyelő is többször foglalkozott, ezúttal csak a legutóbbi cikkünkre utalunk). Az üzletrész internetes portál annak járt utána, hogy milyen tipikus hazugságok találhatók a fogyókúrás termékek tipikus hirdetéseiben, és mi áll az állítások mögött.

Bővebben...
 

Jósoljunk hibátlanul - előre

E-mail

A nemrég véget ért labdarúgó világbajnokság kapcsán több sikeres jóslatról is olvashatunk: az egyiket egy bűvész készítette, és nyilvánvalóan trükkről van szó, ezzel nincs semmi baj. Egy másik esetben azonban a twitteren található az a jóslat, amely előre megmondta a döntő eredményét, a gólszerző nevét, és azt, hogy mindez a hosszabbítás második félidejében fog bekövetkezni.

Az urbanlegends blog nem volt rest és nyomába eredt a kérdésnek: kiderült, hogy az alkalmazott módszerrel bármiről könnyűszerrel gyártható előre "jóslat", amely így természetesen 100%-os hatékonysággal teljesül.

Bővebben...
 

A diéták veszélyei

E-mail

Több alkalommal foglalkoztunk már a különféle újabb étrendekkel, melyek egyes esetekben akár károsak is lehetnek. Fokozottan igaz ez a gyermekekre, akiknek a fejlődéséhez kifejezetten változatos táplálkozás szükséges. A jelenség megszólalásra késztette a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékét is.

Dr. Lichthammer Adrienn adjunktus ezúttal a vegetáriánus és a paleo étrend kockázataira hívja fel a figyelmet. Az interjú utolsó mondatát érdemes megismételni: "Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek."

Bővebben...
 

Rémhírek a pókokról - arachnofóbiások meneküljenek!

E-mail

Évezredek óta sokan félnek a pókoktól, de akik nem, azokat is meg lehet borzongatni némi óriáspók-sereglettel. Ezek az állatok nemcsak a Roxfort Tiltott rengetegében rohangálnak, hanem B-kategóriás horrofilmekben is. Ezt a félelmet természetesen a rémhír-terjesztők is kihasználják, illetve a legbizarrabb történetek is a hiszékenység termékeny talajára hullanak.

Vannak pókok, melyek az emberi arcba vagy hajba petéznek? Igaz-e, hogy évente számos pókot lenyelünk álmunkban? Egyáltalán miért félünk a pókoktól? (Már azon kívül, hogy 8 lábuk van, néha szőrösek és rondák, ráadásul csípni is tudnak...)

Bővebben...
 

GVH döntés az Avemarról

E-mail

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Biropharma Első Magyar Biotechnológiai Kft. (Biropharma Kft.) és a Bizalom Expressz Kereskedelmi és Csomagküldő Kft. (Bizalom Kft.) az Avemar termékekről jogsértő módon állította, hogy a készítmények alkalmasak a betegség gyógyítására, kezelésére.

Bővebben...
 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye a nyugdíjasokat átverő "ingyenes" vizsgálatokról

E-mail

Köztudott, hogy a nyugdíjasok, részben romló egészségük, részben gyenge érdekérvényesítő képességük, és sajnos részben hiszékenységük miatt talán a legkedveltebb célcsoportjai a svindli termékeket, csodás gyógyszereket és gyógymódokat kínáló szélhámosoknak.

Korábban a legkedveltebb hitegetés a szórólapokon hirdetett kedvezményes utazás volt, ahol az agymosásnak alávetett gyanútlan vendégek könnyebben írták alá a bóvli megvételéről szóló, gyakran súlyos tíz- vagy akár százezrekről döntő megállapodást. Az utóbbi időben változtak a módszerek: időnként az utcán szólítanak le az ügynökök, de gyakrabban telefonon keresik a megtéveszthető ügyfeleket (valószínűleg többen találkoztunk már ezzel). Az "ingyenes" egészségügyi diagnosztika során persze kiderül, hogy az ügyfél súlyos betegségben szenved, de semmi baj, mert épp rendelkezésre áll a nagyszerű gyógyító eszköz. Igaz kicsit sokba kerül, de van kedvezményes hitel, és az egészségnél semmi sem lehet fontosabb...

Bővebben...
 

Vitacikk-sorozat a homeopátiáról

E-mail

A vs.hu Homeopátia - van benne valami? címmel vitacikk-sorozatot közölt az elmúlt héten: "Talán egyetlen alternatív gyógymódot sem kísér annyi indulatos vita, mint a homeopátiát, amely ennek ellenére világszerte az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb rendszer lett. Kampányok születnek mellette és ellene, weboldak tucatjain bizonygatják hatásosságát és hatástalanságát, orvosok tanulnak hosszú évekig, hogy alkalmazhassák. Nemcsak a megítélése, hivatalos elfogadottsága is ellentmondásos - legalábbis Magyarországon. Egy héten át erről fog folyni a vita, itt a VS.hu-n is." - írták a beharangozóban.

Bővebben...
 

Álhírek május utolsó hetéből

E-mail

Nemcsak az áltudományokra érdemes odafigyelni: a napi hírek is tele vannak szenzációhajhász tudósításokkal, "varázslatos" eseményekkel. A múlt hónap utolsó hete különösen dúskélt az ilyen hírekben: kisbolygó várható becsapódása, Ukrajna lángokban, halálos áldozatok tömegét okozó árvíz - minden volt itt, amivel nézetté tehető az adott média. Ami meglepő: még a CNN-t is sikerült csőbe húzni!

A részleteket ezen az oldalon tekintheted meg, sok linkkel.

Bővebben...
 

Tudományos kamuk gyűjteménye 2.

E-mail

Előző hírünkben bemutattuk a 10 legelképesztőbb tudományos csalásról szóló kétrészes cikk 1. részét. Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy máris olvasható a folytatás.

Aki még mindig az eredeti cikkre kíváncsi, változatlanul itt olvashatja.

Bővebben...
 

A Magyar Diabetes Társaság Vezetőségének állásfoglalása a paleo-ketogen diétával kapcsolatban

E-mail

A paleo diéta mára az egyik legnépszerűbb fogyókúra - és "gyógymód"... Ahogy a saját  magukat csodálatos módszernek kikiáltó eljárások esetében lenni szokott, a paleo étrend gyógymódként való alkalmazása ezúttal is veszélyes, sőt életveszélyes is lehet.

A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége május 25-ei ülésén foglalkozott a paleo, közelebbről a paleo-ketogen étrend káros gyakorlatával, melynek eredményeképp az 1-es típusú cukorbetegeknél akár életveszélyes helyzet is kialakulhat.

Bővebben...
 

Duda Ernő: Természetes vagy mesterséges?

E-mail

A májusi TEDxDanubia 2014 rendezényen a Szkeptikus Társaság egyik korábbi alelnöke, Duda Ernő tartott előadást "Természetes vagy mesterséges?" címmel. Az előadásban frappáns példákkal mutatja be az életerő elméleten alapuló "mesterséges" megkülönböztetés tarthatalanságát, és rámutat a különböző anyagok közti lényeges különbségek természetére.

Bővebben...
 

A hét vendége a Civil Rádióban Hraskó Gábor

E-mail

A június másodikával kezdődő héten hétfőtől péntekig a Civil Rádió (FM98) 117 Perc című műsorának 17 órás hiradója után a hét vendége Hraskó Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke. A rádió online is hallgatható, az archívum két hétig őrzi a műsorok hanganyagát.

 

Interjú az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos tévhitekről

E-mail

Az 18148-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelmi emlékezet egyik meghatározó eseménye, teljes joggal. Nemcsak a modern Magyarország megszületésének egy jelentős mozzanata, hanem függetlenségi törekvéseinknek, népünk szabadságvágyának nagyszerű példája, de az akkori európai forradalmak sorába, a "Népek tavaszába" való beilleszkedésével egyúttal hazánk természetes kötődésének nyomjelzője is.

Természetes, hogy egy ilyen meghatározó eseményhez nagyon nehéz - és nem is mindig szükséges - érzelemmentesen közelíteni. Ezek az érzelmek azonban gyakran vágyálmok, illetve rosszindulatú elképzelések, a mai politikai frusztráció kivetítésének melegágyai is lehetnek. Lehetséges, hogy Petőfi mégiscsak túlélte a segesvári csatát? Elképzelhető, hogy a Rotschildok, és általában a zsidó bankárok felelősek a szabadságharc leveréséért??!!

Bővebben...
 

Big Brother nem csak figyel, kísérletez is

E-mail

Mint egy nemrég a Proceedings of the .National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) című tudományos szaklapban megjelent cikkből kiderül, 2012. egyik hetében a Facebook nagyszabású pszichológiai kísérletet hajtott végre majd 700 ezer felhasználójával. Azt vizsgálták, hogy FB faluk tartalmának manipulálásával befolyásolható-e emocionális állapotuk, azaz az általuk posztolt tartalom.

Bővebben...
 

Díjat nyert a Kozmosz sorozat és Neil DeGrasse Tyson

E-mail

A Los Angelesben 4. alkalommal rendezték meg a Critics' Choice Television Awards gálát, ahol az év legjobb sorozatait díjazzák. A gálán a legjobb dokumentumfilm-sorozatnak a Kozmoszt választották, míg a legjobb dokumentumfilm-műsorvezető díját a sorozat műsorvezetője, Neil DeGrasse Tyson asztrofizikus kapta.

Díjat nyert a Kozmosz sorozat

Facebook
vitaterep

 

Lökd ide a sört!

E-mail

Egy jó korsó sörre kevesen mondanak nemet. Kettőre még kevesebben. Ráadásul csupa egészség: tele van antioxidánssal, csökkenti a vesekő kockázatát, nem is hizlal, tele van vitaminnal. Kell ennél több? Sörre, magyar!

Vagy mégsem? A ködpiszkáló blog a sörrel kapcsolatos, a neten terjengő hamis állításoknak járt a nyomába:

Lökd ide a sört...

Facebook
vitaterep

 

Idegen bankárokat kiszolgáló középkori hazaárulók avagy politikai történelemhamisítás

E-mail

„… mindannyian egy adott jelen társadalmi-politikai struktúrájában élünk, és általában ez a jelen teszi fel azokat a kérdéseket, amelyekre a történésznek, a maga szakmai eszközeivel, lehetőleg pontos választ kell adnia. A baj nem is abból származik, ha a jelen teszi fel a kérdéseket, hanem abból, ha a válaszokat is az próbálja előre megszabni. Tehát abból, ha a politika üstökön ragadja a történészeket, és emóciókkal vagy hatalmi eszközökkel arra kényszeríti őket, hogy saját céljainak, propagandájának legyenek eszközei. Itt kezdődik a múlttal való önkényeskedés, amely azután, végső fokon, elkerülhetetlenül visszaüt magára a jelenre is.” - írta Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia hajdani elnöke egy könyve bevezetőjében. Ha azt hitte, hogy a rendszerváltással vége lett a történelemmel való visszaélésnek, sajnos tévedett.

A politika ezúttal nem a történészeket, "csupán" a történeti tényeket ragadta üstökön és fordította ki, hogy napjaink aktuálpolitikájának szolgájává tehesse. Történt mindez még 2013 novemberében, II. Lajos és felesége szobrának felavatásakor.

Bővebben...
 

Mire jók az antioxidánsk?

E-mail

Az antioxidánsok diadalmenete a múlt század közepén indult, amikor Denham Harman amerikai kutató közzétette a szabadgyökök és az öregedés kapcsolatát feltételező teóriáját. Elképzelése szerint az öregedés oka az, hogy az ún. oxidatív stressz során keletkező szabadgyökök károsítják a sejteket, szöveteket.

Bővebben...
 

Tudományos kamuk gyűjteménye 1.

E-mail

A tudomány története tele van csalásokkal, átverésekkel, torzításokkal. A kutatók is esendők, és a szakmai hírnévért hajlamosak az eredmények meghamisítására, a kedvezőtlen kísérletek elhallgatására. Emellett közönséges hamisítók is felbukkannak. Egy fontos különbség azonban van a tudomány és az áltudomány között: a tudomány saját maga javítja a hibáit, és maga leplezi le a csalásait.

A nyest.hu portálon most két részletben olvashatjuk a The Week magazin összeállítását, melyben a 10 leghihetetlenebb tudományos csalást gyűjtötték össze.

Bővebben...
 

Az asztrológiáról a Klubrádióban

E-mail

A Klubrádió tegnapi Ötös című műsorában Para-Kovács Imre beszélgetett az asztrológiával, horoszkópokkal kapcsolatos hiedelmekről, érdekességekről, kutatási eredményekről a Szkeptikus Társaság szakértőjével Csaba György Gáborral és Jáger Lászlóval. A beszélgetés hangfelvétele megtalálható a Szkeptikus Hangtárban. A Szkeptikus Társaság szakértői múlt november óta Para-Kovács Imre rendszeres vendégei havonta egyszer egy-egy témakör megtárgyalására.

Facebook
vitaterep

 

Tanítani fogják az evolúcióelméletet Izraelben

E-mail

A The Jerusalem Post és a Haaretz vasárnapi száma arról ír, hogy a legtöbb európai országhoz hasonlóan végre az izraeli középiskolákban is elkezdik az evolúcióelmélet oktatását. A hetedikestől kilencedikes diákoknak vezetik be az élővilág kialakulásának és fejlődésének tanítását minden állami szekuláris, állami vallásos és arab iskolában. Eddig csak néhány iskolában tanították az evolúcióelméletet, ott ahol a tanár elég magabiztosnak érezte magát ennek az érzékeny témának az elővezetéséhez. Bizonyos vallási iskolákból, körökből kritizálák a döntést azon az alapont, hogy nem jó olyan dolgot tanítani, "ahol nincs konszenzus a különbőző izraeli tudódok, illetve a világ különböző tudósai között".

Bővebben...
 

Egyetlen mutáció is döntő változást okozhat

E-mail

Az evolúció tagadói többek között váltig állítják, hogy a véletlenszerű mutációk sorozatával nem fejlődhetett ki sem a jelenlegi élővilág, sem az értelmes élet. A Massachusettsi Egyetem kutatóinak egy mostani vizsgálat során sikerült kimutatniuk, hogy egyetlen mutáció is alapvető változást okozhat.

A bölcsőszájú halak vizsgálatakor kiderült ugyanis, hogy egyetlen mutáció megváltoztathatja a halak koponyájának és állkapcsának felépítését úgy, hogy a különbségek táplálkozásbeli eltérésekhez vezethetnek, melyek az élettér kiterjedését eredményezik, s ezzel akár az önálló fajok kialakulása is megkezdődhet.

Bővebben...
 
További cikkeink...


1. oldal / 7

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!


Copyright © 2014 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!