A "radiesztézia" halálos áldozatai

ADE 651Azt gondolhatnánk, hogy a radiesztézia egyik fő eszköze, a lengyel pálca ártalmatlan dolog. Még ha nem is igaz, hogy elmozdulása, kilengése ténylegesen jelezné a víz, fémek, eltűnt személyek helyét - ugyan milyen kárt okozhat? Nos, a járulékos kár akár emberéletekben is jelentkezhet! Ha egyszer bizonyítékok nélkül elfogadjuk, hogy mindenfélét ki lehet mutatni a pálcával, akkor az "elv" utat talál a nagy piacra, ahol aztán hihetelen károkat okozhat.

1993-ban jelent meg az USA-ban a Quadro Tracker, más néven Positive Molecular Locator nevű eszköz, amelyből körülbelül ezer darabot adtak el különféle redőri szerveknek azt állítva, hogy az képes kábítószereket, robbanóanyagokat, fegyvereket, vagy akár eltűnt golflabdákat felderíteni. Ára 400 és 8000 USD között mozgott. Az eszköz gyakorlatilag egy lengyel pálca volt kicsit felturbózva külsőleg. Néhány éven belül kipukkadt a lufi és betiltották az USA-ban a terméket, a forgalmazókat pedig csalás miatt letartóztatták.

Új évezredünk elején a Quadro Trackerhez nagyon hasonló eszközök gyártását és forgalmazását kezdte meg több brit cég. Az ADE 651 nevű ingából nagyon sok került Irakba a biztonsági erőkhöz, akik azt bombák felderítésére használják még ma is. Egy eszköz ára 60 000 USD körül van és állítólag 85 millió USD-t költöttek az irakiak a vásárlásra. A The Independent tudósítója első kézből számol be arról, hogy hogyan használják ezeket az eszközöket az iraki katonák.

Több kontrollált vizsgálat során mutatták ki, hogy az eszköz nem hatásosabb, mint ha véletlenszerűen tippelnének a katonák, a felső katonai vezetés mégis bízik a modern lengyel pálcában. E kísérletek során például 2 egyforma doboz közül az egyikbe behelyeznek egy robbanószerkezetet, a másikba nem, és a kísérleti személynek az ADE 651 segítségével kell meghatároznia a bomba helyét. Sokszor elvégezve a kísérletet az derül ki, hogy ilyen felállás mellett körülbelül az esetek 50%-ban sikeres a kísérlet. Gondolhatnánk, hogy ez még mindig sokkal jobb, mint ha egyszer se találnánk el. Úgy tűnik, hogy az iraki katonai vezetés is így gondolja.

A brit rendőrség máshogy értelmezi a helyzetet. Szerintük mindez azt jelenti, hogy az eszköz nem működik, a választás csupán a véletlen műve. Az ADE 651 semmivel sem növeli a megtalálás esélyét. A nyomozás folytatódik, és a múlt héten a gyanúsítottak lakásain, munkahelyein számos eszközt és iratot foglaltak le.

Forrás: The Independent