A közelmúlt ipari katasztrófái

2011. április 19. kedd, 18.00

Az elmúlt időszakban két súlyos ipari katasztrófa borzolta a kedélyeket. A minket érintő ajkai zagytározó katasztrófája után, a japánban történ nukleáris krízisre figyel az egész világ. Szakértőink e két eseményt fogják elemezni 20-30 percben, és megpróbálják eloszlatni az esetleges tévhiteket. Harmadik előadónk pedig a társadalmi tanulságokat boncolgatja majd.


Dr. Pázmándi Tamás
alelnök, Magyar Nukleáris Társaság

Földrengés, cunami, nukleáris baleset

A 2011. március 11-én bekövetkezett rekorderejű földrengés, valamint az azt követő szökőár után a japán Fukusima atomerőmű több blokkján is nukleáris veszélyhelyzet alakult ki. Az előadásban áttekintjük az eseményeket, bemutatjuk a hatásokat és elemezzük a lehetséges következményeket.


Fügedi Ubul

főmunkatárs, Magyar Állami Földtani Intézet
A Szkeptikus Társaság tagja

Miért szakadt át? A kolontári baleset földtani okai

Az ajkai zagytározó gátja egy tipikus antropogén üledékes kőzet – tulajdonságai csak földtani (geokémiai, ásványtani, szedimentológiai) módszerekkel tisztázhatók. Kimutattuk, hogy a gát – a MAL Zrt. hivatalos koncepciójával szemben – nem alulról, hanem fölülről szakadt át. Ennek okait leginkább úgy foglalhatjuk össze, hogy a gát építése és a tározó kezdeti üzembehelyezése során durván megszegtek egy sor előírást.


Marosán György

főiskolai tanár
A Szkeptikus Társaság tagja

Kés, villa, olló...

Milyen társadalmi feltételei vannak, hogy a komplex techológiát a társadalom „kezelni” tudja, és ebből a szempontból milyen tapasztalatai voltak a két balesetnek?